april 17, 2025

Erfrecht in Nederland. Wat je moet weten

Het erfrecht in Nederland regelt wat er gebeurt met de bezittingen en schulden van iemand die overlijdt. Dit is een belangrijk onderwerp, want bijna iedereen krijgt hier op enig moment in het leven mee te maken. In deze blog lees je alles over de basisprincipes van het erfrecht en waar je op moet letten bij een erfenis.

Wat is erfrecht?

Erfrecht is het geheel van regels dat bepaalt wie de erfgenamen zijn van een overledene en hoe de nalatenschap wordt verdeeld. Dit is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. In Nederland geldt de wettelijke verdeling, tenzij de overledene een testament heeft opgesteld waarin andere afspraken zijn gemaakt.

De wettelijke verdeling

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dit verloopt in een vaste volgorde:

  1. Echtgenoot of geregistreerd partner en kinderen: Zij erven in eerste instantie de nalatenschap. De langstlevende partner krijgt het vruchtgebruik van de erfenis en de kinderen krijgen een vordering die zij pas kunnen opeisen als de partner overlijdt.
  2. Ouders, broers en zussen: Als er geen partner of kinderen zijn, gaat de erfenis naar de ouders en eventuele broers en zussen van de overledene.
  3. Grootouders: Als er geen erfgenamen uit de eerste twee groepen zijn, dan erven de grootouders.
  4. Overgrootouders: In zeldzame gevallen wordt de erfenis verdeeld over de overgrootouders of verdere familieleden.

Zijn er helemaal geen erfgenamen? Dan vervalt de erfenis aan de Staat.

Een testament opstellen

Wil je afwijken van de wettelijke verdeling? Dan moet je een testament opstellen bij de notaris. Hierin kun je vastleggen wie wat krijgt, bijvoorbeeld een goede vriend of een goed doel. Ook kun je een executeur benoemen die de nalatenschap afwikkelt. Een testament biedt ook mogelijkheden om erfbelasting te beperken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van schenkingen of het vastleggen van een legaat.

Wat als er schulden zijn?

Een erfenis bestaat niet alleen uit bezittingen, maar ook uit schulden. Als erfgenaam kun je de erfenis op drie manieren aanvaarden:

  1. Zuiver aanvaarden: Je accepteert de erfenis, inclusief eventuele schulden. Dit betekent dat je ook met je eigen vermogen aansprakelijk bent voor de schulden.
  2. Beneficiair aanvaarden: Hierbij accepteer je de erfenis alleen als deze positief is. Dit voorkomt dat je met je eigen vermogen opdraait voor de schulden.
  3. Verwerpen: Je weigert de erfenis volledig. Dit betekent dat je niets ontvangt, maar ook niet aansprakelijk bent voor schulden.

De rol van een erfrecht advocaat

Soms leidt een erfenis tot conflicten, bijvoorbeeld als erfgenamen het niet eens zijn over de verdeling. In zo’n geval kan een erfrecht advocaat helpen bij het oplossen van het conflict en het behartigen van jouw belangen. Dit is vooral belangrijk als er sprake is van een complex testament of als er schulden in het spel zijn. Woon je in het noorden van het land en heb je juridisch advies nodig? Dan kan een erfrecht advocaat Groningen je bijstaan.

Erfbelasting, wat moet je betalen?

Over een erfenis moet erfbelasting worden betaald. Hoeveel dat is, hangt af van de waarde van de erfenis en de relatie tot de overledene. Partners en kinderen betalen minder belasting dan verdere familieleden of niet-verwanten. De Belastingdienst hanteert vrijstellingen, wat betekent dat je pas belasting betaalt als de erfenis boven een bepaald bedrag uitkomt.

Conclusie

Het erfrecht regelt hoe een erfenis wordt verdeeld, maar er zijn veel details waar je rekening mee moet houden. Of je nu erfgenaam bent of je eigen nalatenschap wilt regelen, het is verstandig om je goed te laten informeren. Overweeg je een testament of heb je te maken met een lastige erfenis? Schakel dan een specialist in, zoals een erfrecht advocaat, om problemen te voorkomen en alles goed te laten verlopen.